• Biz Takip Edin -

Koenzim Q10 Emilim Problemi

Koenzim Q10 Emilim Problemi

Koenzim Q10 Emilim Problemi

Koenzim Q10, fiziksel ve kimyasal özellikleri göz önüne alındığında yüksek bir moleküler ağırlığa sahiptir, hidrofobik bir bileşik olduğundan suda çözünmez, dışarıdan alındığında ince bağırsaktan çok az miktarda emilir, düşük oral biyoyararlanıma sahiptir, ısı ve ışıktan etkilenir.

 

Yağda çözünen bir besin maddesi olduğundan CoQ10’un emilimi zayıftır bu nedenle vücuda faydalı miktarda dışarıdan CoQ10 sağlamak zordur.

 

Biyoyararlanım, sindirim sisteminden emildikten sonra kan dolaşımına ulaşan yutulmuş bir maddenin oranı olarak tanımlanabilir. Koenzim Q10’un önerilen günlük alım miktarı kullanım amacına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle sağlıklı insanlar için 30mg ila 100mg civarındadır ve bazı tıbbi durumlarda 60 ila 1.200mg'a kadar değişmektedir.

 

CoQ10 seviyelerini yükseltmek için diyet takviyeleri kullanmak faydalı bir strateji olabilir ancak piyasada bulunan birçok Koenzim Q10 içeren ürün yeterli biyoyararlanımı sağlayamamaktadır. CoQ10 doğal olarak oluşan en hidrofobik moleküldür ve bu özel kimyasal yapısı nedeniyle biyoyararlanım oranı %25 veya daha azdır. Bu nedenlerden dolayı emülsifiye ilaç dağıtım sistemleri, siklodekstrin kompleksleri veya nano-emülsiyonlar gibi farklı formülasyonlar CoQ10 biyoyararlanımını artırmak için kullanılmaktadır.

 

CoQ10 takviyesine verilen bireysel yanıt da oldukça değişkendir, yaş, cinsiyet, diyet, mikrobiyota ve yağların bağırsaktan emilim kapasitesi gibi farklı faktörlerden yanıt etkilenmektedir.  Yavaş emilimi ve düşük biyoyararlanımı, büyük moleküler ağırlığa sahip olması ve suda zayıf çözünürlüğü ile ilişkili olsa da suda çözünmeyen tüm bileşiklerde olduğu gibi yağ içeren yemeklerle birlikte veya uygun dağıtım sistemleri içinde alınması tavsiye edilir.

 

Siklodekstrin ile kaplama yöntemi, ısı, oksidasyon ve UV'ye karşı gelişmiş stabilite sağladığından ilaç ve gıda takviyesi endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Siklodekstrin, CoQ10 gibi lipofilik maddelerle kompleks oluşturarak suda çözünürlüğün ve biyoyararlanımın artmasını sağlar.

Referanslar:

1.     Mantle D,et al. Coenzyme Q10 Metabolism: A Review of Unresolved Issues. Int J Mol Sci. 2023 Jan 30;24(3):2585.

2.     Arenas-Jal M, et al. Coenzyme Q10 supplementation: Efficacy, safety, and formulation challenges. Compr Rev Food Sci Foo Saf. 2020 Mar;19(2):574-594.

3.     Mantle D, et al. Bioavailability of Coenzyme Q10: An Overview of the Absorption Process and Subsequent Metabolism. Antioxidants (Basel). 2020 May 5;9(5):386.

4.     Terao K, et al. Enhancement of oral bioavailability of coenzyme Q10 by complexation with c-cyclodextrin in healthy adults. Nutrition Research, 2006;(26)10:503-508.



DR. ORKAN KARACA'YA SORUN

Dr. Orkan Karaca'ya Sorun

Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz / Hatalı E-Mail
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz