Magnezyum neden eksilir?
Toprağın yeterli miktarda magnezyum içermemesi ve diyetlerde aşırı işlenmiş gıdaların çok fazla kullanılması gıdaların yeterli magnezyum içermesine engel oluşturur. Vücuttaki mikrofloranın tamamı magnezyum tüketicisidir ve genellikle toplam alımın büyük bir yüzdesini bunlar kullanır, dışarıdan alınan her miligram magnezyum için bedenimiz bu flora ile rekabete girer.
Aldığımız gıdalar ve su, magnezyum alımının başlıca ana kaynaklarıdır. Magnezyum, yeşil yapraklı sebzelerde, tahıllarda, kabuklu yemişlerde ve baklagillerde bol miktarda bulunmakla birlikte gıdalardaki içeriği son yüzyılda azalmıştır. Pişirme özellikle kaynatma gıdalardaki magnezyum içeriğini azaltır. İşlenmiş ve rafine edilmiş gıdalar besin değeri açısından zayıf kaynaklardır ve magnezyum içeriğini %85'e kadar azaltırlar.
Magnezyum eksikliği, gıdaların besin içeriğinin azalması, gıdaların pişirilmesi, kronik alkol kullanımı, uzun süreli hastane yatışları, tip2 diyabet, obezite ve metabolik sendrom gibi kronik hastalıklar, ilaçlar ve kafein tüketimi sonucunda yaygın olarak görülmektedir. Magnezyum eksikliğinde besin takviyesi almak gereklidir.
Malabsorpsiyon (emilim bozuklukları), steatore (yağlı dışkılama) veya emilimi azaltan pankreas sorunları gibi gastrointestinal sorunlar veya tiyazid grubu diüretikler, gentamisin veya siklosporin gibi ilaçlar magnezyum eksikliğinin diğer nedenleridir.
Magnezyum alım eksikliği hafif ise herhangi bir belirti vermeden “asemptomatik” olabilir, Magnezyum eksikliği kötüleştikçe uyuşukluk, karıncalanma, kas kasılmaları ve kramplar, nöbetler, kişilik değişiklikleri, anksiyete, depresyon, anormal kalp ritimleri ve koroner spazmlar meydana gelebilir. Magnezyum eksikliği görülme sıklığı diyabeti olan kişilerde daha yüksektir ve artmış kan glikoz düzeyi ile korelasyon gösterir. İnsülinin, magnezyum atılımını azalttığı ve hücre içine alımını arttırdığı bilinmektedir.
Referanslar:
1. Ansu Baidoo VY, Thiagarajah K, Tekwe CD, Wallace TC, Gletsu-Miller N. Relationship between short-term self-reported dietary magnesium intake and whole blood ionized magnesium (iMg2+) or serum magnesium (s-Mg) concentrations. Ann Med. 2023 Dec;55(1):2195702.
2. Ashique S, Kumar S, Hussain A, Mishra N, Garg A, Gowda BHJ, Farid A, Gupta G, Dua K, Taghizadeh-Hesary F. A narrative review on the role of magnesium in immune regulation, inflammation, infectious diseases, and cancer. J Health Popul Nutr. 2023 Jul 27;42(1):74.
3. Stefanache A, Lungu II, Butnariu IA, Calin G, Gutu C, Marcu C, Grierosu C, Bogdan Goroftei ER, Duceac LD, Dabija MG, Popa F, Damir D. Understanding How Minerals Contribute to Optimal Immune Function. J Immunol Res. 2023 Nov 1;2023:3355733.
4. Pardo MR, Garicano Vilar E, San Mauro Martín I, Camina Martín MA. Bioavailability of magnesium food supplements: A systematic review. Nutrition. 2021 Sep;89:111294.
5. Fiorentini D, Cappadone C, Farruggia G, Prata C. Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. Nutrients. 2021 Mar 30;13(4):1136.
6. Afitska K, Clavel J, Kisters K, Vormann J, Werner T. Magnesium citrate supplementation decreased blood pressure and HbA1c in normomagnesemic subjects with metabolic syndrome: a 12-week, placebo-controlled, double-blinded pilot trial. Magnes Res. 2021 Aug 1;34(3):130-139.
7. Veronese N, Demurtas J, Pesolillo G, Celotto S, Barnini T, Calusi G, Caruso MG, Notarnicola M, Reddavide R, Stubbs B, Solmi M, Maggi S, Vaona A, Firth J, Smith L, Koyanagi A, Dominguez L, Barbagallo M. Magnesium and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational and intervention studies. Eur J Nutr. 2020 Feb;59(1):263-272.
8. Dominguez L, Veronese N, Barbagallo M. Magnesium and Hypertension in Old Age. Nutrients. 2020 Dec 31;13(1):139.
9. Uysal N, Kizildag S, Yuce Z, Guvendi G, Kandis S, Koc B, Karakilic A, Camsari UM, Ates M. Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best? Biol Trace Elem Res. 2019 Jan;187(1):128-136.