• Biz Takip Edin -

D Vitamini Ne İşe Yarar

D Vitamini Ne İşe Yarar

D Vitamini Ne İşe Yarar?

D vitamini güneş ışınları sayesinde deride sentezlenen daha sonra karaciğer ve böbrekte metabolizasyon sonucu 1,25-dihidroksikolekalsiferol adı verilen aktif forma dönüşen ve diyetle alınan insan yaşamı için temel hormonlardan biridir.

 

Metabolik olarak aktif hale gelen vitamin D, neredeyse tüm vücut hücrelerinde yer alan Vitamin D Reseptörlerine (VDR) bağlanarak iskelet yapısı ve diğer pek çok biyolojik fonksiyonlarda rol oynayan yüzlerce genin düzenlenmesini sağlar.

 

D vitamini, kalsiyum dengesini düzenleyen ve kemik sağlığı için hayati önem taşıyan yağda çözünen bir vitamindir. Gıdalardan veya takviyelerden de elde edilebilmekle birlikte, D3 vitamini (kolekalsiferol) güneş ışığından gelen Ultraviyole B (UVB) ışınlarına maruz kalındığında deride 7-dehidrokolesterolden sentezlenir. D2 vitamini (ergokalsiferol) bitkilerde, mantarlarda ve mayalarda sentezlenen bir D vitamini analoğudur ve gıda takviyesinde de kullanılır.

UVB radyasyonuna yetersiz maruziyet nedeniyle ciltteki D3 vitamini yetersiz olduğunda, D vitamini gereksinimlerini karşılamak için ağızdan D vitamini alımı gereklidir.

Referanslar

1.     Wang R, Xu F, Xia X, Xiong A, Dai D, Ling Y, Sun R, Qiu L, Ding Y, Xie Z. The effect of vitamin D supplementation on primary depression: A meta-analysis. J Affect Disord. 2024 Jan 1;344:653-661.

2.     Pantazidou G, Papaioannou I, Skoulakis C, Petinaki E, Hajiioannou J. Vitamin D Levels in Chronic Rhinosinusitis in Patients With or Without Nasal Polyposis: A Systematic Review. Cureus. 2023 Sep 30;15(9):e46275.

3.     Ding X, Lai J, Zhang H, Guo Z. Vitamin D, vitamin D supplementation and atrial fibrillation risk in the general population: updated systematic review and meta-analysis of prospective studies. Front Nutr. 2023 Sep 21;10:1246359.

4.     Han Y, Cao Q, Qiao X, Huang W. Effect of vitamin D supplementation on hormones and menstrual cycle regularization in polycystic ovary syndrome women: A systemic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol Res. 2023 Sep;49(9):2232-2244.

5.     https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-D



DR. ORKAN KARACA'YA SORUN

Dr. Orkan Karaca'ya Sorun

Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz / Hatalı E-Mail
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz