• Biz Takip Edin -

Kahve, Kalp Damar ve Karaciğer Sağlığına İyi Gelir

Kahve, Kalp Damar ve Karaciğer Sağlığına İyi Gelir

 

Kahve, kalp damar ve karaciğer sağlığına iyi gelir.

Kahve, su ve çaydan sonra en sevilen ve en popüler içeceklerinden biri ve çoğumuz için, sabah işe veya okula gitmeden önce içilmesi zorunlu vazgeçilmez bir alışkanlık, günün geri kalanında ise bir sosyalleşme aracı.

 

Genel tüketimi günde 2 ila 6 bardak arası, bu miktarlar ile vücutta inflamasyonun azaltılması, antioksidan etki ve karaciğerin korunması gibi sağlığa olan pozitif faydaları, risklerinden çok daha fazla.

 

Çoğu henüz daha keşfedilmemiş binden fazla fitokimyasal bileşik içeren kahve ile tüm nedenlere bağlı ölümlerin azaltılmasında arasında pozitif bir ilişki var. 468 bin kişinin değerlendirildiği bir çalışmada, günde 3 fincana kadar kahve içilmesi ile "tüm nedenlere bağlı ölümlerin, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ve olası felç riskinin" içmeyenlere göre az olduğu gösterilmiştir. Kahvenin kronik karaciğer hastalığında düzenleyici görevi olduğu karaciğer hastalıklarına bağlı olumsuz sonuçlara karşı korunma sağladığı ve tip2 diyabet gelişme riskini de azalttığı gösterilmiştir.

 

Ancak kahve tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli konular var; örneğin kahve osteoporoz tedavisinde kullanılan bazı ilaçların emilimini önemli ölçüde engelleyebilir, demir takviyelerinin etkinliğini azaltabilir. Hipertiroidi, glokom, bağırsak, mide, karaciğer, kalp, böbrek, pankreas ve sinir sistemi hastalıklarınız varsa kahveye dikkat, doktorunuzun öneri ve tavsiyelerini mutlaka dinleyin.

 

Referanslar

1.     Porro C, et al. A cup of coffee for a brain long life. Neural Regen Res. 2024 Jan;19(1):158-159.

2.     Dranoff JA. Coffee, adenosine, and the liver. Purinergic Signal. 2023 Sep 27. doi: 10.1007/s11302-023-09968-5.

3.     Simon J, et al. Light to moderate coffee consumption is associated with lower risk of death: a UK Biobank study. Eur J Prev Cardiol. 2022 May 6;29(6):982-991.



DR. ORKAN KARACA'YA SORUN

Dr. Orkan Karaca'ya Sorun

Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz / Hatalı E-Mail
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz