• Biz Takip Edin -

Alzheimer Hastalığı ve Magnezyum

Alzheimer Hastalığı ve Magnezyum

Alzheimer Hastalığı ve Magnezyum.

Alzheimer hastalığı (AH), dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Davranışsal değişikliklerle birlikte hafıza kaybı, dil bozukluğu ve yönetici işlev bozukluğu da dahil olmak üzere bilişsel işlevin kademeli olarak bozulması ile karakterize bir hastalıktır.

 

AH’nın ayırt edici özelliklerinden biri beyinde amiloid-ß plaklarının birikmesidir. Amiloid-ß beyinde üretilen bir proteindir ve genellikle parçalanarak ortadan kaldırılır ancak AH’ında amiloid-ß birikimi devam eder ve plaklar oluşturarak nöronal iletiyi bozar.

 

Amiloid-ß'nın Alzheimer hastalığı patolojisine hangi mekanizmalarla katkıda bulunduğu hala tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen teoriye göre nöronlar arasındaki iletişimi bozarak sinaps kaybına yol açtığı, nöronal işlev bozukluğu ve ölüme neden olduğudur. Diğer bir teori ise amiloid-ß'nın beyindeki bağışıklık hücrelerini aktive ederek iltihaplanmaya ve nöronal hasara yol açması dahası, amiloid-ß’nın beyindeki Tau gibi diğer proteinlerle etkileşime girerek patolojiye katkıda bulunmasıdır.

 

Hafif bilişsel bozukluk, bireylerin yaşa ve eğitime göre beklenenin ötesinde bilişsel bozukluk sergilediği ancak günlük aktivitelerinde önemli bir bozulma olmadığı bir aşamayı ifade eder. Her yıl, altta yatan Alzheimer hastalığına bağlı hafif bilişsel bozukluğa sahip hastalarının %8'inden fazlası demansa ilerlemektedir. Hastalığın bu erken evreleri, bireyler ve bakım verenler için sıkıntılı, endişe verici ve ekonomik yüke neden olan önemli etkilere sahiptir.

 

Erken teşhis ve müdahale stratejileri, bakımı optimize etmek ve hastalık seyri boyunca bireyleri ve bakıcılarını desteklemek için kritik öneme sahiptir. Magnezyum, sağlığının korunması için gerekli bir elementtir ve sinir iletimde kritik bir rol oynarken sinir ölüme neden olan toksisiteye karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir.

 

Son meta-analiz sonuçlarına göre; Alzheimer hastalarında dolaşımdaki magnezyum seviyelerinin sağlıklı kontrollere kıyasla önemli ölçüde düşük olduğu bulunmuştur. Magnezyum takviyesinin veya magnezyum açısından zengin diyetlerin, magnezyum durumu kötü olan Alzheimer hastalarında umut verici şekilde önleyici veya tedavi edici olabileceği dair daha fazla kanıtlar elde edilmiştir.

Referanslar:

1.     Dantas JM, Mutarelli A, Navalha DDP, Dagostin CS, Romeiro PHCL, Felix N, Nogueira A, Batista S, Teixeira L, Caramelli P. Efficacy of anti-amyloid-ß monoclonal antibody therapy in early Alzheimer's disease: a systematic review and meta-analysis. Neurol Sci. 2023 Nov 17. doi: 10.1007/s10072-023-07194-w. Epub ahead of print. PMID: 37978096.

2.     Du K, Zheng X, Ma ZT, Lv JY, Jiang WJ, Liu MY. Association of Circulating Magnesium Levels in Patients With Alzheimer's Disease From 1991 to 2021: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Aging Neurosci. 2022 Jan 10;13:799824.



DR. ORKAN KARACA'YA SORUN

Dr. Orkan Karaca'ya Sorun

Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz / Hatalı E-Mail
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz