• Biz Takip Edin -

Magnezyum Eksikliği ve Riskli Gruplar!

Magnezyum Eksikliği ve Riskli Gruplar!

Magnezyum Eksikliği ve Riskli Gruplar

Magnezyum eksikliği riskli gruplarlarından biri hamile kadınlardır. Magnezyum takviyesinin gebelerde hastaneye yatış riskini azaltabileceği gösterilmiştir. Magnezyum takviyesi, tip2 diyabet ve inme riskinde azalma sağlamaktadır.

 

Crohn hastalığı, glutene duyarlı enteropati (çölyak hastalığı) ve kronik ishal ve yağ malabsorpsiyonu zamanla magnezyum tükenmesine yol açabilir. İnce bağırsağın, özellikle ileumun rezeksiyonu veya bypassı tipik olarak malabsorpsiyona ve magnezyum kaybına yol açar.

 

İnsülin direnci ve/veya tip 2 diyabeti olan kişilerde kan magnezyum eksikliği ve idrarla magnezyum atılımında artış meydana gelebilir. Düşük serum ve hücre içi magnezyum seviyelerinin insülin direnci ve artmış Tip2 DM riski ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Hipomagnezemi ile ilişkili görülen en sık metabolik hastalık diyabettir. Yaşlı bireylerde gastrointestinal sistemden Mg emiliminin azalması ve kullanılan ilaçların etkisiyle böbrekten Mg atılımına bağlı olarak hipomagnezemi sık görülür. Yaşlı diyabetik hastalarda şeker regülasyonunun sağlanmasında Mg replasmanı önemlidir. Özellikle diüretik alan yaşlı diyabetlilerde Mg seviyesinin kontrol edilmesi ve kaybın önlenmesi önemlidir.

 

Kronik alkolizmi olan kişilerde magnezyum eksikliği yaygındır. Bu bireylerde, zayıf diyet alımı ve beslenme durumu; pankreatitten kaynaklanan kusma, ishal ve steatore (yağlı dışkı) dahil olmak üzere gastrointestinal sorunlar; idrara aşırı magnezyum atılımı ile böbrek fonksiyon bozukluğu; fosfat tükenmesi, D vitamini eksikliği; akut alkolik ketoasidoz ve karaciğer hastalığına ikincil hiperaldosteronizm magnezyum seviyesinin azalmasına katkıda bulunabilir.

 

Yaşlı yetişkinler, genç yetişkinlere göre diyetle daha düşük magnezyum alımına sahiptir. Ayrıca yaşla birlikte bağırsaklardan magnezyum emilimi azalır ve böbreklerden magnezyum atılımı artar. Yaşlı yetişkinlerin kronik hastalıklara sahip olma veya magnezyum durumunu değiştiren ilaçlar alma olasılığı da daha yüksektir bu da magnezyum tükenmesi riskini artırabilir.

 

Metabolik sendrom, bir dizi metabolik bozuklukla karakterize patolojik bir durumdur. Metabolik sendrom tanısı için insülin direnci, obezite, aterojenik dislipidemi (yüksek trigliserit seviyeleri ve/veya düşük yüksek HDL-kolesterol seviyeleri) ve hipertansiyon parametrelerinden herhangi üçünün olması gerekir. Magnezyum sitrat takviyesinin magnezyumu düşük hastalarda metabolik sendrom parametrelerini iyileştirdiği, magnezyum seviyesi normal olan bireylerde ise HbA1c düzeyini ve kan basıncını düşürdüğü bulunmuştur.

 

Magnezyum, optimal bağışıklık fonksiyonu ve inflamasyonun düzenlenmesi için gerekli bir elementtir. Magnezyum eksikliği geçici veya uzun süreli bağışıklık fonksiyon bozukluğuna yol açabilir. Dengeli bir diyet genellikle yeterli magnezyum alımını sağlar ancak bazı durumlarda takviye gerekli olabilir.

Referanslar

1.     Ansu Baidoo VY, Thiagarajah K, Tekwe CD, Wallace TC, Gletsu-Miller N. Relationship between short-term self-reported dietary magnesium intake and whole blood ionized magnesium (iMg2+) or serum magnesium (s-Mg) concentrations. Ann Med. 2023 Dec;55(1):2195702.

2.     Ashique S, Kumar S, Hussain A, Mishra N, Garg A, Gowda BHJ, Farid A, Gupta G, Dua K, Taghizadeh-Hesary F. A narrative review on the role of magnesium in immune regulation, inflammation, infectious diseases, and cancer. J Health Popul Nutr. 2023 Jul 27;42(1):74.

3.     Stefanache A, Lungu II, Butnariu IA, Calin G, Gutu C, Marcu C, Grierosu C, Bogdan Goroftei ER, Duceac LD, Dabija MG, Popa F, Damir D. Understanding How Minerals Contribute to Optimal Immune Function. J Immunol Res. 2023 Nov 1;2023:3355733.

4.     Pardo MR, Garicano Vilar E, San Mauro Martín I, Camina Martín MA. Bioavailability of magnesium food supplements: A systematic review. Nutrition. 2021 Sep;89:111294.  

5.     Fiorentini D, Cappadone C, Farruggia G, Prata C. Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. Nutrients. 2021 Mar 30;13(4):1136.

6.     Afitska K, Clavel J, Kisters K, Vormann J, Werner T. Magnesium citrate supplementation decreased blood pressure and HbA1c in normomagnesemic subjects with metabolic syndrome: a 12-week, placebo-controlled, double-blinded pilot trial. Magnes Res. 2021 Aug 1;34(3):130-139.

7.      Veronese N, Demurtas J, Pesolillo G, Celotto S, Barnini T, Calusi G, Caruso MG, Notarnicola M, Reddavide R, Stubbs B, Solmi M, Maggi S, Vaona A, Firth J, Smith L, Koyanagi A, Dominguez L, Barbagallo M. Magnesium and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational and intervention studies. Eur J Nutr. 2020 Feb;59(1):263-272.

8.      Dominguez L, Veronese N, Barbagallo M. Magnesium and Hypertension in Old Age. Nutrients. 2020 Dec 31;13(1):139.

9.     Uysal N, Kizildag S, Yuce Z, Guvendi G, Kandis S, Koc B, Karakilic A, Camsari UM, Ates M. Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best? Biol Trace Elem Res. 2019 Jan;187(1):128-136. 

10.  Ates M, Kizildag S, Yuksel O, Hosgorler F, Yuce Z, Guvendi G, Kandis S, Karakilic A, Koc B, Uysal N. Dose-Dependent Absorption Profile of Different Magnesium Compounds. Biol Trace Elem Res. 2019 Dec;192(2):244-251.

11.  Özcan PE, Esen F. Yoğun Bakım Ünitesinde Magnezyum; Olmazsa Olmaz. J Turk Soc Intens Care 2011;9.

12.  Xu L, Li X, Wang X, Xu M. Effects of magnesium supplementation on improving hyperglycemia, hypercholesterolemia, and hypertension in type 2 diabetes: A pooled analysis of 24 randomized controlled trials. Front Nutr. 2023 Jan 18;9:1020327.



DR. ORKAN KARACA'YA SORUN

Dr. Orkan Karaca'ya Sorun

Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz / Hatalı E-Mail
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz