• Biz Takip Edin -

Vitamin D Eksikliği Hangi Hastalıklarla İlişkilidir

Vitamin D Eksikliği Hangi Hastalıklarla İlişkilidir

Vitamin D Eksikliği Hangi Hastalıklarla İlişkilidir

 

Vitamin D eksikliği toplumda oldukça sık görülen bir durumdur. D vitamini normal kemik gelişimi, kalsiyum ile fosfor dengesinin düzenlenmesi yoluyla kemik mineralizasyonunun sürdürülmesi için gereklidir. D vitamini yetersizliğine bağlı kemik yıkımını artabilir ve osteoporozu hızlanabilir. En az 800 IU/gün D vitamini takviyesinin yaşlı bireylerde düşme ve kırık riskini azaltabileceğini göstermektedir.

 

Güneşe yetersiz maruz kalma sonucu düşük D vitamini durumu ile kolorektal ve meme kanseri gelişme riskinin artması arasında ilişki olduğunu bilinmektedir.

 

D vitamini durumu ile Tip1 diabetes mellitus, multipl skleroz (MS), romatoid artrit (RA) ve sistemik lupus eritematozus (SLE) da dahil olmak üzere otoimmün hastalıklara yatkınlık veya bu hastalıkların şiddeti arasında ters ilişki olduğu gösterilmiştir.

 

Depresyonun hafifletilmesi için nispeten yüksek 25(OH)D seviyeleri gerekebilir; depresyonu olan ve 25(OH)D düzeyi 50 nmol/L'den düşük olan hastalarda D vitamini takviyesinin depresif semptomları iyileştirme üzerinde belirgin bir etkisi olmamasına rağmen, 25(OH)D düzeyi 50 nmol/L'den yüksek depresyonlu hastalarda D vitamini takviyesinin depresif semptomları iyileştirmede faydalı etkisi olduğu gösterilmiştir. 

 

Kronik rinosinüzit hastalarının düşük D vitamini seviyelerine sahip olduğu, özellikle nazal polipozisi olanlarda hastalığın şiddetinin arttığı gösterilmiş ve bu hastaların D vitamini takviyesinden faydalanabileceği sonucuna varılmıştır.

D vitamini eksikliği veya yetersizliği artmış Atriyal Fibrilasyon (AF) riski ile ilişkilidir. Daha önceki çalışmaların tümü D vitamini eksikliğini AF için bağımsız bir risk faktörü olarak göstermemiş olsa da mevcut yeni kanıtlar D vitamini eksikliğinin AF ile potansiyel ilişkilerini göstermektedir.

 

Polikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlar arasında yaygın endokrin bir hastalıktır. PKOS'lu kadınlarda D vitamini takviyesinin Luteinizan hormon (LH), Folikül uyarıcı hormon (FSH), LH/FSH oranı ve adet döngüsünün düzenlenmesindeki etkisi yapılan son klinik çalışmalar ile aydınlatılmıştır. D vitamini, PKOS’lu kadınlarında serum LH düzeylerini ve adet döngüsü düzenliliğini etkili bir şekilde iyileştirmektedir.

Referanslar

1.     Wang R, Xu F, Xia X, Xiong A, Dai D, Ling Y, Sun R, Qiu L, Ding Y, Xie Z. The effect of vitamin D supplementation on primary depression: A meta-analysis. J Affect Disord. 2024 Jan 1;344:653-661.

2.     Pantazidou G, Papaioannou I, Skoulakis C, Petinaki E, Hajiioannou J. Vitamin D Levels in Chronic Rhinosinusitis in Patients With or Without Nasal Polyposis: A Systematic Review. Cureus. 2023 Sep 30;15(9):e46275.

3.     Ding X, Lai J, Zhang H, Guo Z. Vitamin D, vitamin D supplementation and atrial fibrillation risk in the general population: updated systematic review and meta-analysis of prospective studies. Front Nutr. 2023 Sep 21;10:1246359.

4.     Han Y, Cao Q, Qiao X, Huang W. Effect of vitamin D supplementation on hormones and menstrual cycle regularization in polycystic ovary syndrome women: A systemic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol Res. 2023 Sep;49(9):2232-2244.

5.     https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-D

 



DR. ORKAN KARACA'YA SORUN

Dr. Orkan Karaca'ya Sorun

Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz / Hatalı E-Mail
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz
Boş Bırakılamaz